Vackra Lingbo

lingboDen här bloggen handlar ju som sagt om mitt liv i Lingbo, och därför är det väl inte mer än rätt att jag presenterar Lingbo lite närmare. Lingbo är alltså en tätort i Ockelbo kommun, knappt två mil från Ockelbo som är kommunens centralort. Ockelbo känner ni förmodligen till vid det här laget eftersom Daniel Westling, numera prins Daniel, är uppvuxen där. Lingbo ligger mitt i Ödmården i södra Hälsingland, vid sjön Lingan, strax intill gränsen mot Gästrikland. Ödmården är gränsskog och ett större skogsområde mellan Gästrikland och Hälsingland.

Det är lätt att ta sig till Lingbo med tåg eftersom Norra Stambanan går förbi här. Därmed är det också lätt att ta sig till andra ställen, som till exempel Bollnäs och Gävle. Så även om Lingbo inte är något stort ställe så är det ändå inte världens ände. Lingbo ligger vid sjön Lingan, och som ni kanske kan räkna ut så är det från Lingan som Lingbo har fått sitt namn. År 1436 skrevs Lingabodher om ortsnamnet. Detta syftade då på sjön Lingan som bildats av ling med betydelsen ljung, samt plural av bod (i betydelsen fäbod, slåtterbod). Men nu heter det som sagt bara Lingbo.

Jag är född och uppvuxen här, och nu bor jag här i en egen lägenhet någon kilometer från föräldrahemmet. Vissa skulle kanske tycka att det är att inte ha kommit så långt i livet, men jag stormtrivs här i Lingbo och jag vill aldrig flytta härifrån. Nu ska man förstås aldrig säga aldrig, men det är i alla fall inget jag ser inom den närmsta framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *